آیا آدامس براى سلامت دندان هاى ما مفید است و مانع کرم خوردگى و پوسیدگى آنها مى شود؟

براى پاسخ به این پرسش بهتر است بطور مختصر با نحوه پوسیدگى دندان آشنا شویم:

فساد دندان
مدت بسیار کوتاهى پس از مسواک زدن، لایه اى سخت و چسبناک از باکترى ها در سطح دندان مى نشیند.وقتى غذا یا نوشیدنى شیرینى مى خوریم و یا مى نوشیم. باکترى ها این قند را به انرژى موردنیاز خود تبدیل مى کنند و در همان زمان اسید تولید مى شود. اسید به وجود آمده باعث برداشته شدن مواد معدنى از قسمت سخت دندان (مینا) مى شود و در فرآیندى که (demineralization) نام دارد. سطح مینا نرم شده و نهایتآً فساد دندان ایجاد مى شود.
بزاق ما مایعى آبکى است که به بیرون زدن مواد غذایى از میان دندان ها و خنثى کردن اسید موجود بر روى آنها کمک مى کند. در ضمن اینکه مواد معدنى خارج شده از سطح مینا را مجدداً بر روى دندان مى نشاند.


برداشتن و جایگزین شدن مواد معدنى مینا هر بار که چیز شیرینى مى خوریم تکرار مى شود و این نبرد بطور دائم بین اسید موجود در دهان و بزاق ادامه دارد. اگر خوراکى ها یا نوشیدنى هاى شیرین را به میزان زیاد و مکرر استفاده کنیم. بزاق فرصت کافى براى جایگزین کردن مواد معدنى ندارد و میناى دندان به تدریج ضعیف شده دندان فاسد مى شود.

آدامس و کرم خوردگى دندان
مطالعات نشان مى دهد که جویدن آدامس مى تواند تأثیرات مستقیم و مثبتى بر دندان هاى ما داشته باشد وبا تولید بزاق و افزایش جریان بزاقى (با توجه به توضیحات ذکر شده) به عنوان ماده اى طبیعى از سطح دندان ها محافظت کند و اسید تولید شده توسط باکترى هارا خنثى مى نماید.
و مهمتر از همه در کسانیکه قادر به تولید و ترشح میزان کافى بزاق نیستند،هم استفاده از آن روش خوبى است.

آدامس و تأثیرات منفى و نکات ایمنى
۱ - جویدن آدامس باعث فرسودگى عادى اما غیر ضرورى غضروفى که شوک گیر مفصل فک است مى شود. آسیب دیدگى این ناحیه باعث ایجاد درد و ناراحتى مى شود.
۲ - براى جویدن آدامس ۸ ماهیچه مختلف صورت، به کار گرفته مى شود. جویدن هاى غیرضرورى مى تواند باعث ایجاد فشار مزمن بر روى ۲ ماهیچه اى نزدیک گیجگاه شود که این فشار به اعصاب آن منطقه از سر منتقل شده و نهایتاً عامل سردرد مزمن و متناوب مى شود.
۳ - شما در دهان خود ۶ عدد غده بزاقى دارید که تحریک آنها باعث تولید و ترشح بزاق در هنگام جویدن مى شود. ایجاد جریان پیوسته اى از بزاق در حین جویدن آدامس اتلاف انرژى و منابعى است که در غیر این صورت صرف فعالیت متابولیک طبیعى مى شود.
۴ - از آنجایى که به اکثر آدامس ها مواد شیرین کننده و شکر اضافه مى شود که براى دندان مضر است اگر در مصرف آدامس زیاده روى کنید یا مدت کوتاهى بعد از در دهان گذاشتن آن را بیرون بیندازید اجازه نمى دهید بزاق به میزان مناسب تولید شود تا مواد شیرین باقیمانده از آدامس بر سطح دندان هایتان را پاک کند.بنابراین توجه داشته باشید که این نوع آدامس را حداقل ۲۰ دقیقه بجوید.
اقدام به جویدن آدامس صرفاً یک انتخاب شخصى است.توصیه مى شود در صورت عادت به این کار از آدامس هاى بدون قند استفاده کنید و پس از استفاده آنها حداقل دهان خود را با آب بشویید و در صورت امکان آدامس هاى حاوى (Xylitol) مصرف کنید.

«Xylitol» چیست؟
این ماده شیرین کننده مصنوعى آدامس است. که احتمال مى دهند مستقیماً باعث جلوگیرى از پوسیدگى دندان شود. مکانیسم دقیق عملکرد این ماده مشخص نیست اما به نظر مى رسد به عنوان عامل بازدارنده رشد باکترى ها خصوصاً (Streptococcus mutans) که باکترى اصلى در پوسیدگى دندان است باشد.
آدامس هاى حاوى این ماده ترشح بزاق را تا ۳۰۰ درصد افزایش مى دهد. پس در انتخاب آدامس با دندانهایتان مهربان باشید!


بهبود سریعتر زخم‌های شکمی با مصرف آدامس

ایسکانیوز ـ تحقیقات اخیر پزشکان در بیمارستان سانتاباربارا نشان داده که جویدن آدامس در بیمارانی که جراحی شکم انجام داده‌اند، به بهبود سریعتر حرکت روده این بیماران کمک کرده و موجب زودتر مرخص شدن آنها از بیمارستان می‌شود.

به گزارش سرویس علمی پژوهشی ایسکانیوز به نقل از رویترز، این دانشمندان دریافتند که در بیمارانی که چند ساعت پس از جراحی شکم شروع به جویدن آدامس می‌نمایند خروج گاز از دستگاه گوارش نسبت به سایرین سریعتر بوده و اولین حرکات شکمی آنها نیز به طور میانگین 63 ساعت پس از جراحی بازمی‌گردد و این در حالی است که حرکات شکمی در بیمارانی که آدامس نمی‌جوند 89 ساعت پس از عمل دوباره بازمی‌گردد

   + فرزانه (ربابه)دریاباری - ۱٢:٤٢ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٩/۸/٢